Täydennysrakentamisesta

Julkaistu

Kategoria

Kaavoista päätettäessä päästään punnitsemaan lukuisia eri intressejä, kuten kaupungille kaavoittamisesta tulevaa taloudellista hyötyä, luontoarvoja, kaupunkikuvaa ja viihtyisyyttä. Täydennysrakentamisesta keskusteltaessa näiden eri intressien punninta on usein haastavaa. Tässä puheenvuoroni huhtikuun 2024 valtuustossa Nosturinkatu 2 -asemakaavamuutokseen liittyen. Valitettavasti hävisimme palautusäänestyksen äänin 46-20, 1 tyhjä.

“Puheenjohtaja, arvon valtuutetut,

Täydennysrakentamisella on lukuisia hyötyjä. Tiivis rakentaminen sopii erityisen hyvin keskusta-alueelle ja suunnitellun raitiotiereitin lähiympäristöön. Kaupungissa ihmisten tulee päästä, ja erityisesti näillä tiiviillä alueilla asuvat ihmiset pääsevät, 15 minuutissa kävellen, pyörällä ja vähintäänkin julkisilla, liikkumaan kotoa harrastuksiin, töihin, kouluun ja hoitamaan asioita. Täydennysrakentamisen yhteydessä on kuitenkin huolehdittava, että alueista tehdään viihtyisiä ja vehreitä. On myös keskeistä, että alueille tulee palveluita, kun asukkaiden määrä lisääntyy.

Siksi on hyvä asia, että Herttuankulman uudelle asuinalueelle on suunnitteilla alueen asukkaita palveleva suurempi kauppa. Tällaiseen keskustamaiseen ympäristöön ei kuitenkaan tulisi sijoittaa automarkettia, sellaisen paikka on kaupungin väljemmillä alueilla. Laajan maantasaisen pysäköintialueen rakentaminen alueelle, joka tarvitsee vehreyttä ja väljyyttä, ei ole tarkoituksenmukaista kaupunkitilan käyttämistä. Tarkoituksenmukaista olisi lisätä alueelle täydennysrakentamisen yhteydessä niin paljon virkistysaluetta kuin mahdollista. Kaikki väljyys, jota alueelle saadaan, tulisi saada ihmisten käyttöön.


Siksi vihreä ryhmä esittää, että kaupunginvaltuusto päättää palauttaa 28.8.2023 päivätyn ja 9.2.2024 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Nosturinkatu 2 valmisteluun siten, että suunnittelualueella lisätään virkistysaluetta joko siirtämällä piha-alueen pysäköintiä liikerakennuksen katolle ja ottamalla pysäköintialuetta virkistyskäyttöön tai edellyttämällä liikerakennuksen viherkaton käyttämistä virkistysalueena.


Herttuankulma on tehokkaan rakentamisen aluetta, jolla tarvitaan lisää virkistysalueita. Nosturinkadun 28.8.2023 päivätyssä ja 9.2.2024 lausuntojen perusteella muutetussa asemakaavanmuutosehdotuksessa merkittävä osa kaavan maapinta-alasta on varattu pysäköinnin käyttöön, mikä jättää liian vähän tilaa virkistykselle. Liikerakennuksen kattopinta-alaa hyödyntämällä voidaan joko siirtää vähintään osa piha-alueen pysäköinnistä katolle ja ottaa pihaa virkistyskäyttöön tai edellyttää nyt kaavamääräyksissä mahdollisuutena mainittu piha- ja leikkitilojen sijoittaminen katolle velvoittavana.”